Життя сповнене неочікуваностей. Ось ви живете щасливим життям зі своєю коханою людиною і вам здається, що нічого не може трапитися, адже розлучити вас неможливо. Проте може статися що завгодно — робоче відрядження, раптова поїздка в інше місто чи навіть країну. І ось вам доводиться залишитись на самоті на якийсь термін: тиждень, місяць, чи, бодай, на більш довгий час. І цю тимчасову розлуку треба якось пережити.

Розлука — це складно. На початку переживати її особливо важко, адже, здається, що в грудях тисне і ніщо у світі не здатно змусити вас посміхнутись. З часом журба трохи відступає, але не зникає зовсім.

Які бувають розлуки?

Як пережити тимчасову розлуку?

Чи можливо побачити цю неприємну ситуацію таким чином, щоб не просто менше засмучуватись через тимчасове вимушене розставання, а й навіть отримати від усього цього деяку користь? Адже всі ми розуміємо, що якщо весь час журитися і навіть плакати, це не приведе до жодних змін, окрім погіршення психічного стану. Треба вміти (і намагатись) отримувати бодай якусь радість від життя. Спробуйте подивитись на ситуацію з іншого боку. Адже ваша кохана людина поїхала не кудись геть подалі від вас, бо йому/їй забагалось без вас відпочити; навпаки, поїхати довелось заради вашого ж спільного майбутнього. І коханому/коханій там без вас також важко та сумно, але ваша половинка розуміє, що заради кращого майбутнього можна (і варто) трохи потерпіти зараз. І краще зосередитись на цих зусиллях заради спільного щастя в перспективі, аніж журитися і сумувати тут і зараз.

Психологи радять продовжувати робити звичні речі, якими ви займалися разом, для того, щоб відчувати присутність коханої людини, навіть тоді, коли її певний час немає поруч — наприклад, дивитися ввечері кіно чи улюблений серіал. Якщо є можливість підтримувати звʼязок по телефону чи відеодзвінкам — не нехтуйте нею. Займайтеся фізичною активністю — це не лише дасть вам можливість трохи відволіктись, а й покращить ваше здоровʼя. Пишіть вірші чи оповідання, ведіть щоденник, висловлюйтесь про наболіле. Опануйте нові навички. А головне — намагайтесь не накручувати себе думками, що розлука в змозі охолодити ваші почуття. Адже і ви і ваш партнер здатні бути кожен сам по собі, просто разом вам обом краще. А це говорить лише про те, що ваші стосунки абсолютно здорові.

Як пережити довгу розлуку? Стосунки на відстані

Як і в разі тимчасової розлуки, механізм переживання залишається незмінним, проте потребує більше терпіння, розуміння та прикладених зусиль — вам все тим же чином треба змогтися повернути складну ситуацію на свою користь.

Подумайте про ті справи, на які вам раніше ніяк не вистачало часу. Складіть поденний план дій і намагайтесь йому слідувати. Уважно слідкуйте за негативними думками та уникайте їх — це допоможе мозку швидше перебудуватись. Займіться собою — займайтесь спортом, це допомагає утримувати в формі як тіло, так і психіку. Подумайте про те, як здивується результатами ваша друга половинка коли ви нарешті побачитесь. Віддавайте перевагу вправам, які поліпшують настрій та запобігають депресії. Стежте за своїм харчуванням, адже під час стресу люди часто намагаються «заїдати» душевні переживання. Спостерігання харчових звичок не дасть стресу заволодіти вашим організмом.

Складайте розклад для свого дня таким чином, щоб залишалось якогомога менше нічим не використаного часу — знайдіть для себе нове хобі, яке б вас захоплювало, прочитайте книжки, які збирались прочитати і не могли знайти для них часу, зустріньтесь зі старими друзями чи новими знайомими, проводьте час серед інших людей.

Якщо є така можливість — телефонуйте коханій людині, розповідайте про свої плани та досягнення, цікавтесь її життям. Жодний дзвінок з метою почути рідний голос не може бути зайвим. А завдяки сучасним засобам звʼязку кохання на відстані вже не є чимось геть неможливим.

Памʼятайте, що все минеться, ваша кохана людина повернеться і ви знову будете разом, Головне — це любов, довіра та відданість.

Як пережити розлуку з коханою людиною?

На різних етапах стосунків пари по-різному сприймають розлуку на певний термін.

На самому початку, ти не можеш уявити, що можливо пережити хоча б день без обʼєкту свого кохання; за пару років ти все ще дуже дорожиш часом, проведеним разом, але (особливо, якщо ви вже живете разом) можеш себе контролювати, коли доводиться на якийсь час вимушено розлучатися. Найскрутніше, звичайно, вечорами, бо тільки тоді розумієш, наскільки це важко — засипати, не уткнувшись у кохане плече.

Незважаючи на те, що з самим фактом сумування за людиною геть нічого не можна зробити — сумування це така своєрідна «винагорода» за те, що ви по-справжньому любите когось — то з нападами самотності і почуття пустоти впоратись можна. Все що потрібно — це зрозуміти, яким чином ця ситуація може працювати на вас.

Подумайте ось про що: після розлуки кохання завжди запалюється по-новому. Згадайте, як ви поспішали на побачення коли тільки почали зустрічатися? На жаль, люди швидко призвичаюються до хорошого, тому, коли починаєте жити разом, то поспішати вже нікуди не треба, кохана людина ось вона, завжди поруч. Тому гострота почуттів дещо затуплюється і саме розлука — короткострокова чи довша — здатна запалити ваше кохання знов.

Як пережити розлуку під час війни?

За статистичними даними, війна розділила 44% українських родин та пар, змусивши закоханих людей та членів сімей жити окремо.

Основне, про що потрібно памʼятати партнерам: розлука — це тимчасове явище, вона рано чи пізно скінчиться і ви знов будете разом. Запитайте себе: що я можу зробити, щоб вплинути на ситуацію яка склалася? Якщо можливості бути поруч із партнером у вас немає, наймудріший варіант поведінки для вас — це прийняти обставини такими, як вони є. Не варто звинувачувати себе у тому, що ви перебуваєте у безпеці — наприклад, за кордоном, в той час як ваша кохана людина перебуває на фронті чи у зоні ризику (якою на разі є вся Україна). Памʼятайте, що ваше головне завдання — зберегти звʼязок з партнером та залишатись у більш-менш збалансованому стані.

Тримайте звʼязок з партнером. Щоб не набридати один одному, обговорюйте теми, які цікавлять вас обох, над якими можна пожартувати. Розповідайте, як пройшов ваш день, цікавтесь, як пройшов день у партнера. Підтримуйте звʼязок у месенджерах, надсилайте фото, короткі відео, меми, тощо. Така щоденна робота дозволить вам зберегти емоційний контакт.

Робіть компліменти. Не шкодуйте ніжності, добрих слів та компліментів для коханої людини. Оскільки ви тимчасово позбавлені можливості обійнятися та потриматись за руки, намагайтесь відшкодувати це хоча б за рахунок слів. Хоч вербальний контакт і не здатен замінити тактильний, він певним чином допоможе легше перенести розлуку.

Підтримуйте кохану людину, станьте для неї джерелом позитиву у скрутні часи війни. Намагайтесь завершувати кожну розмову чи переписку на позитивній ноті.

Як пережити розлуку за допомогою НЛП - 02

Прийоми НЛП для жінок та чоловіків під час розлуки

Люди BDG на своїх курсах навчають людей жити у злагоді та порозумінні в першу чергу з самими собою і вже потім, як наслідок, з іншими.

Адже чому ми сумуємо за кимось? В більшості випадків це трапляється через те, що люди звикли будувати життя поруч із коханою людиною і навколо неї — навколо її потреб, навколо сумісних з нею інтересів, навколо їхнього спільного життя. Тому, коли життя вимушено розлучає людину з партнером — вона почувається розгубленою, бо звичний уклад життя більше не є доступним і треба перебудовувати все навколо себе в умовах стосунків на відстані. Це непросто, адже немає повної впевненості у власних силах, часто до того ж присутній брак довіри, значна кількість людей схильна до підвищеної потреби у контролі. Весь цей коктейль з невизначеності та розгубленості призводить до стресу, який, в свою чергу, впливає на відносини між людьми і впливає не найкращим чином.

Відносинам з собою та іншими людьми Люди BDG навчають в першу чергу на курсі НЛП-Практик — там люди навчаються прислуховуватися до себе, відрізняти свої бажання та потреби від навʼязаних зовні, перетворювати їх на цілі та досягати бажаного; вчаться відчувати та чути інших людей, протистояти маніпуляції, вирішують внутрішні конфлікти та подужують зовнішні.

Також в Люди ВDG є спеціальний онлайн-курс «Про стосунки», присвячений проблемі досягнення комфорту для всіх учасників будь-яких міжособистісних взаємовідносин: про запобігання та подолання конфліктів, про вибудову довіри, про чутливість до себе і до партнера.

Якщо заглибитись, то будь-який з курсів Людей BDG врешті-решт виявляється придатним для теми взаємин. Адже стосунки з будь-ким починаються в першу чергу з нас самих.

Висновок

Якщо ви з коханим чи коханою вимушено опинились у розлуці — не має значення, на який конкретно термін — перше, про що вам треба памʼятати: це не назавжди, це минеться і через певний час ви знову будете разом. Це потрібно усвідомити та прийняти, намагаючись використати час у розставанні вам обом на користь.

Дбайте про себе і цікавтесь партнером, підтримуйте контакт і не скупіться на лагідні слова та ніжність. Займайтесь собою, пильнуйте за фізичним і психічним станом. Якщо розлука трапилась через війну — не звинувачуйте себе у тому, що ви не поруч, що ви у безпеці. Ніхто не скаже вам, що переживати розлуку — легко, проте, використовуючи зазначені поради, ви зможете трохи спростити для себе ці скрутні часи. Памʼятайте, що вимушена розлука — не примха, а ваша спільна справа для вашого ж спільного майбутнього.